De kunst van het weglaten: Scandinavisch interieur.

Een trend die je in 2019 veel voorbij ziet komen en de afgelopen jaren al erg populair was in Nederland: de Scandinavische woonstijl. Simpel, lichte tinten, natuurlijke materialen en strakke lijnen staan centraal binnen deze stijl. De kunst van het weglaten. Hierover straks meer..

De basis

Kenmerkend voor deze woonstijl is dat de basis wit is. In combinatie met natuurlijke materialen en lichte tinten zorgt  dit voor een oase van rust en eenheid. Materialen zoals: hout, zeegras, beton, linnen en stoer leer zijn niet weg te denken! Ik moet toegeven dat ik mezelf wel aardig kan vinden in deze minimalistische woonstijl.Ik hoor veel mensen zeggen: ‘Dat is mij te clean, net een ziekenhuis’. Met dit artikel laat ik je graag zien hoe divers deze woonstijl is en dat je er vele kanten mee op kunt! Deze woonstijl is meer dan de meeste mensen denken..

Meer dan alleen wit

De Scandinavische woonstijl is echter wel een beetje meer dan alleen wit: een mix van organische en geometrische vormen, veel groen (groen in de vorm van grote opvallende planten) verschillende texturen, functionaliteit en meubels met ranke poten.

Nog iets typerends:

In Scandinavische interieurs zie je niet tot nauwelijks accessoires..  Wordt het dan niet te saai? Nee, waarom? Het beetje aan accessoires die er dan wel staan, komen zo juist veel beter tot hun recht! Je wordt niet afgeleid door onnodige prulletjes. Dit is de kunst van het weglaten.  I love it!

Wat ik nou zo leuk vind aan deze stijl is dat je er heel gemakkelijk je eigen draai aan kunt geven en dat favoriete pronkstukken zo mooi tot hun recht komen. Zelfs een simpele plant wordt een kunst object. Voel je niks voor zoveel wit en pastel tinten? Dan voeg je toch een mooie kleur toe? Het Scandinavische interieur mix je zo makkelijk met jouw eigen stijl! Je kunt dit interieur zien als een leeg canvas die je zelf kunt inkleuren.

10 tips

Vooral de verfijnde plaatjes van Zweedse interieurs en mooie Deense merken op Pinterest en Instagram laten velen onder ons doen kwijlen..( en daar hoor ik ook bij). Met deze 10 tips tover je met gemak een beetje Scandinavië in huis:

  1. Begin met een witte lichte basis ( een leeg canvas).
  2. Voeg wat kleur toe; denk dan aan natuurlijke aardetinten en pastel kleuren. Aangevuld door zwart en grijs.
  3. Ga voor natuurlijke materialen: linnen, hout, zeegras e.d.
  4. Zorg dat er veel licht in huis is! Scandinaviërs halen erg graag licht in huis. Het is er dan ook een paar maanden per jaar donker.. Raamdecoratie speelt dus een belangrijke rol. Maak het niet te zwaar en ga voor iets waarbij jij zelf het licht kunt regelen. Denk aan (wit) houten jaloezieën  en/ of een super mooi (linnen) half transparant inbetween gordijn.
  5. Kies een klein aantal mooie (grote) accessoires en laat deze goed tot hun recht komen door overige prulletjes weg te laten..
  6. Go green! Omring je door groen in de vorm van mooie (grote) kamerplanten. Met een witte basis en weinig prul worden deze prachtige planten een ware eyecatcher. Tevens zorgen planten voor een frisse uitstraling en is het bewezen dat een mens die veel groen ziet een gelukkiger mens is! Snel naar het tuincentrum dus..
  7. Strakke lijnen. Voeg wat strakke vormgeving toe. Hierbij kun je denken aan mooie,vaak zwarte, lijsten. Met daarin abstracte kunst, geometrische vormen of  een simpele tekst. Daarnaast kun je ook gaan voor strakke lijnen in de vorm van een mooie minimalistische vloerlamp of wandrek. Als je dan ook nog eens gaat voor zwart, geeft dit het interieur extra contrast!
  8. Wees niet bang om een muur leeg te houden.
  9. Meubels op slanke poten houden het geheel ruimtelijk. Er is voor ieder budget wel een merk met mooie Scandinavische meubels: denk aan de prachtige design merken zoals HAY en MUUTO maar vergeet ook vooral niet: de IKEA!
  10. Zacht textiel. Vloerkleden, kussens en plaids zorgen voor warmte en verschillende texturen.  En iets meer gezelligheid in huis;) ..

Laat gerust een reactie achter of laat weten hoe jij deze stijl hebt toegepast in jouw interieur. Ik ben benieuwd!

Liefs,
Annick

Bron: Karwei, Hübsch, Roomed, Bloglovin & Beyto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.